Een geweldig dessert van de BBQ zijn deze warme gestoofde nectarines. Geserveerd met een frisse saus van honing, yoghurt en munt, is het de ideale afsluiter van je BBQ menu. Het lekkerste eten is vaak het gemakkelijkst te bereiden en zo ook dit gerecht. Het staat in een handomdraai op tafel, is lekker en bovendien nog eens (redelijk) gezond, afhankelijk van hoeveel whisky je erbij gooit…
In dit recept stoven we de nectarines in kleine stukjes. Als het lukt om de nectarines doormidden te snijden en de pit te verwijderen, kun je ook de halve nectarines op de grill leggen. Draai ze na 5 minuten direct grillen om. Zodra je lichte grillstrepen ziet en het vruchtvlees zacht begint te worden, zijn ze klaar. Blus de nectarines nog even af met wat whisky en laat de alcohol verdampen.
Het maakt natuurlijk geen bal uit welke whisky je hiervoor gebruikt, maar het is wel doodzonde om hier een goede whisky doorheen te gooien. Zelf gebruik ik altijd Glenn Talloch whisky. Deze is goedkoop genoeg om mee te koken maar ook nog best goed te drinken.
Over dit recept
Aantal personen:
4
Klaar in:
20 min.
Voorbereiding:
10 min.
Type:
Dessert
Ingrediënten: voor 4 personen
Benodigdheden
- Mes
- Bakje voor de saus
- Skillet/kleine stoofpan met deksel
Fruitstoof
- 6 nectarines
- Citroensap van een halve citroen
- 2 EL bruine basterdsuiker
- 5 EL whisky
- Klontje boter
- Eventueel een handje walnoten en pecannoten
Yoghurtsaus
- 5 EL Griekse yoghurt 10% vet
- 2 EL honing
- Paar blaadjes munt, fijngehakt
- 2 TL kaneelpoeder
Bereiding
STAP 1
Voor de yoghurtsaus: meng de Griekse yoghurt met de honing en kaneel. Snij de muntblaadjes fijn en voeg deze toe. Roer alles goed door elkaar en laat de smaken intrekken.
STAP 2
Snijd de nectarines door midden, verwijder de pit en snijd de nectarines in stukken.
STAP 3
Steek de BBQ aan en stook op tot ongeveer 150-180 graden. Zet een pan op de BBQ en verhit daarin de boter.
STAP 4
Zodra de pan heet is en de boter bijna bruin wordt, doe je de nectarines in de pan. Bak even aan en blus af met de whisky. Laat vervolgens pruttelen totdat de alcohol verdampt is en voeg dan het citroensap en de basterdsuiker toe. Doe een deksel op de pan en laat het geheel goed warm worden.
STAP 5
Afhankelijk van hoe rijp of juist onrijp de nectarines zijn, laat je het geheel langer of korter pruttelen. Reken hier gemiddeld ongeveer 10 minuten voor maar check tussentijds regelmatig hoe het ervoor staat. Zodra de nectarines zacht gekookt zijn, zijn ze klaar. Laat de nectarines niet tot pulp koken maar haal ze op tijd van het vuur.
STAP 6
Zodra de nectarines klaar zijn, serveer je ze met de yoghurtsaus. Tip: garneer met wat walnoten en pecannoten en nog wat fijngesneden munt