(Oer)brood bakken voor de echte caveman!

De meeste mannen identificeren zichzelf tot op zekere hoogte met de gemiddelde caveman. Rondlopen in een berenvel, jagen, fikkie stoken en de hele dag met eten bezig zijn. Het klinkt ons als muziek in de oren in ieder geval. Vooral op culinair gebied houden we wel van het concept back to the basics. Toen we hoorden van het concept van OERCHEF, waren we dan ook meteen enthousiast en wilden we hier meer van weten.

OERCHEF

Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, is de kern van het OERCHEF dat ze teruggrijpen op de basis van voedsel door alleen natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Hun eerste product is een meelmix voor brood. Doordat alle moderne of onnatuurlijke ingrediënten worden vervangen door natuurlijke (en biologische) alternatieven, is het brood van OERCHEF ook nog eens gezond. Belangrijk verschil met ‘echt’ brood is dat er in dit brood geen tarwemeel zit waardoor er dus ook geen gluten in het brood zitten. Niet dat dat voor ons persoonlijk nou zo belangrijk is, maar het maakte ons wel nieuwsgierig. Hoe smaakt zoiets nou eigenlijk? Een van de ontwikkelaars van het brood van OERCHEF is een goede vriend van BIERBBQ en zodoende ontstond al snel het idee om eens te proberen om het brood op de BBQ te bakken.

Easy does it

We gaan hier niet eindeloos reclame maken, maar we zijn wel erg onder de indruk van hoe simpel het was om dit te maken. Doordat de meelmix voor het brood geen gist of gluten bevat, hoeft het deeg niet uitgebreid gekneed te worden en dus ook niet te rijzen. Het enige wat we nog moesten doen was 2 eieren, 2 eetlepels olijfolie en 220ml kokend water toevoegen aan de meelmix. Vervolgens nog even roeren totdat het wat afgekoeld was en dan nog heel even kneden. Dat betekende dus dat we na 5 minuten mengen al klaar waren om het brood op de BBQ te leggen.

Daarna was het enkel nog een kwestie van het brood vormen, insnijden met een ruitpatroon voor een mooi effect en het brood kon op de BBQ. Voor deze sessie gebruikten we de BeerBarrelQ met een pizzasteen. Leg bij het opwarmen van de BBQ al meteen de pizzasteen in de BBQ. Door deze geleidelijk mee op te warmen, voorkom je dat de steen barst door de plotselinge hitteschok.

Bakken maar!

We verwarmden de BBQ voor op zo’n 175ᵒC. De temperatuur schoot helaas een flink stuk omhoog naar 200ᵒC waardoor we de BBQ eerst nog terug moesten koelen. Een half flesje bier over de kolen zorgde daarvoor en gaf meteen een goede hoeveelheid stoom in de BBQ. Deze stoom is van belang voor een knapperige korst op je brood. Als je nou geen zin hebt om bier over je kolen te gooien, is het een stuk makkelijker om een klein aluminium of stenen bakje gevuld met wat water onderin de BBQ te zetten.

Oerbrood op BBQ

Zodra de BBQ op temperatuur is, bestuif je de pizzasteen met wat bloem (niet als je volledig glutenvrij wilt blijven natuurlijk) en leg je het brood op de pizzasteen. Sluit de deksel van de BBQ en geef het brood een uur de tijd om op 175 graden te bakken. Na een uur kan het brood uit de BBQ en op een afkoelrooster even rusten en enigszins afkoelen. Het resultaat is een stevig en vast brood. Het brood is klein maar doordat het zo vast is, vult het enorm. Een enkele snee brood vult dus net zo als een stuk of 4 normale boterhammen. Het brood is licht kruidig van smaak en wij vonden ‘m enorm lekker! Wij kunnen het brood van OERCHEF dan ook zeker aanraden! Het is altijd leuk om zelf je brood te bakken en zeker als het zo makkelijk is. We hebben bij deze sessie gelijk een flinke moot zalm gerookt met een remouladesaus met Aziatische twist voor bij het brood. Een geweldige combinatie!

Oerbrood op tafel

BIER BBQ
Logo