BBQ Knoflooksaus

Mijn persoonlijke favoriet! Deze saus is zo idioot simpel dat een flesje uit de supermarkt kopen bijna meer moeite kost terwijl die hier niet bij in de buurt komt qua smaak. Je kunt deze saus al een paar uur tot een dag voordat je ‘m gaat eten maken en in de koelkast bewaren. Hoe langer je de saus laat trekken, hoe sterker de smaak. Hoe sterker, hoe beter is mijn motto als het op knoflooksaus aankomt. Echter is het niet aan te raden om de saus langer dan 2 dagen te bewaren, dan is het niet echt lekker meer. Deze knoflooksaus past heel goed bij gerechten zoals broodjes shoarma, gyros, falafel maar ook bij gekruide gebakken aardappels of Grieks gekruide kip.

De basissaus voor deze knoflooksaus bestaat uit een mengsel van gelijke delen magere yoghurt en mayonaise. Je kunt hiervoor ook volle Griekse yoghurt gebruiken. In dat geval hoef je maar een beetje mayonaise te gebruiken of je kunt het helemaal weglaten. De saus is dan een stuk minder vet maar toch vol van smaak en enigszins romig. Indien je saus wat dun uitvalt kun je hier gedroogde uitjes aan toevoegen (niet te verwarren met gebakken uitjes!). Deze uitjes nemen wat van het vocht op zonder de smaak te verpesten en voegen een lichte ui-smaak toe, wat goed past bij hartige sauzen.

Over dit recept

Aantal personen:

4-6

Klaar in:

10 min.

Voorbereiding:

5 min.

Type:

Tafelsaus

Ingrediënten: voor +/- 300ML saus

  • 300ml. Basissaus bestaande uit gelijke delen magere yoghurt en mayonaise of volle Griekse yoghurt (10% vet)
  • 2 Teentjes knoflook (meer mag altijd maar dat zullen je gasten niet waarderen)
  • Flinke snuf (gerookt) zout
  • Paar eetlepels gedroogde peterselie, je kunt hier meer of minder aan toevoegen naar eigen smaak
  • Snufje cayennepeper of gedroogd chilipoeder
  • Optioneel: wat fijn gesneden bieslook en een paar druppels tabasco als je van wat intensere smaak en pit houdt

Benodigdheden

  • Schaaltje voor de saus
  • Knoflookpers of fijne rasp 

Bereiding

STAP 1

Zet de basissaus klaar. Pers de knoflook of rasp deze heel fijn, voeg toe aan de basissaus en roer goed door. Je kunt nu eigenlijk nog niet proeven of dit sterk genoeg is naar jouw smaak. Daarvoor moet de saus nog even trekken. Hou je niet van heel sterke knoflooksaus? Begin dan met 1 teentje en proef na een tijdje of dit sterk genoeg is. Je kunt later altijd meer knoflook toevoegen. Is de saus toch te sterk uitgevallen naar jouw smaak? Verdun de saus dan met wat (Griekse) yoghurt.

STAP 2

Voeg de overige ingrediënten toe. Ben voorzichtig met de cayennepeper/chilipeper, je wilt niet dat je een te pittige saus maakt waarbij je de knoflook niet meer proeft. Proef je saus dus tussendoor regelmatig.

BIER BBQ
Logo