Goulash BierBBQ style: met veel bier en van de BBQ

De bomen kleuren weer in allerlei mooie kleuren, paddenstoelen schieten uit grond en het is weer eersteklas pleurisweer… Kortom het is herfst en dat betekent: tijd voor stoofvlees! Niet het standaard draadjesvlees dat je oma maakt, maar echte authentieke Hongaarse goulash. Maar dan anders. En met bier…

Een stevige goulash-stoof of soep, het hangt er een beetje tussenin, is in onze ogen het ultieme comfortfood. Het lijkt in de verste verte niet op de goulash in je kroket of bitterbal en is meer een hele machtige goed gevulde stoof met vlees, aardappel en paprika. Ideaal om je aan op te warmen op een gure herfstdag.

Stoven in bier

Eigenlijk maak je de goulash met een basis van runderbouillon. Maar wij houden meer van bier dan van bouillon en het begint allebei met een ‘b’ dus hebben we de bouillon grotendeels vervangen door donker bier. Volgens ons komt het niet heel nauw met welk donker bier je pakt dus gaan we meestal op zoek naar wat we nog hebben staan wat ofwel tegen de datum zit, of wat we niet snel zo zouden drinken. In dit geval hadden we nog 2 flesjes Leffe Tripel staan dus was het een makkelijke keus. Eigenlijk was het de bedoeling om maar 1 flesje te gebruiken maar gaandeweg het stoven merkten we dat de goulash wel erg ver inkookte en toen hebben we er nog een flesje en wat water aan toegevoegd. Blijkbaar laat de deksel van onze Dutch oven veel water door of zijn we te vaak gaan kijken hoe het ervoor staat waardoor er veel stoom is ontsnapt.

Gerookt stoofvlees

Qua vlees kun je verschillende soorten stoofvlees gebruiken. De standaard riblappen lenen zich hier prima voor, maar na wat navraag bij onze favoriete slager zijn we voor bavette gegaan. Goulash kun je natuurlijk prima in een pan in je keuken maken maar een stuk leuker om in je Dutch oven te maken op de BBQ of boven een kampvuur. Om wat meer BBQ smaak toe te voegen hebben we de bavette eerst een uurtje koud gerookt boven de cold smoke generator met wat hickory rookmot erin. Dit gaf het vlees een mooie subtiele rooksmaak die perfect opgaat in de goulash. Als je geen cold smoke generator hebt, kun je uiteraard ook een klein beetje houtskool of 1 briket aansteken met wat rookhout erbij.

€23,95
op voorraad
Bol.com

Over dit recept

Aantal personen:

4

Klaar in:

4 uur

Voorbereiding:

1 uur (incl. rooktijd)

Ingrediënten: voor 4 personen

  • 800-900gr. runderbavette
  • 2 grote uien
  • 4 flinke tenen knoflook
  • 3 paprika’s (rood, groen en geel geeft het mooiste kleureffect)
  • 400gr. tomatenblokjes
  • 140gr. tomatenpuree (1 blikje/pakje)
  • 500gr. vastkokende aardappelen
  • 2 flesjes donker bier (Leffe Tripel of een herfstbok)
  • 100ml water
  • 1 verse cayennepeper
  • ½ tl. cayennepoeder
  • 4 tl. pimenton/gerookt paprikapoeder
  • 1 blokje rundvleesbouillon
  • 2 tl. karwijzaad
  • 2 blaadjes laurier
  • 2-3 el. bloem
  • Olijfolie of boter om in te bakken

Benodigdheden

  • BBQ met deksel
  • Cold smoke generator
  • Rookmot (hickory, appel of kers, dat komt niet zo nauw)
  • Dutch oven
  • Mengkom

Bereiding

STAP 1

Doe wat rookmot in de cold smoke generator, zet deze onderin je BBQ, plaats een waxinelichtje op de houder en steek deze aan. Doe de klep/deksel van de BBQ dicht zodat deze zich kan vullen met rook. Vergeet niet om de luchtschuiven open te zetten zodat er een rookcirculatie op gang komt. Dep ondertussen de bavette droog en leg deze op het rooster van de BBQ in de rook. Je kunt nu het waxinelichtje verwijderen maar omdat je niet urenlang gaat roken, kun je het ook laten branden. Je wilt niet dat de rook van de kaars te lang in de buurt van je vlees komt, maar voor een korte rooktijd maakt dit niet veel uit. Laat de bavette vervolgens een uurtje liggen. Gebruik deze tijd om alvast het nodige snijwerk te doen.

STAP 2

Snij de ui grof, snipper de knoflook en de verse cayennepeper ook redelijk grof en snij de paprika’s in stukken van +/- 2×2 cm. Meng de bloem, het gerookt paprikapoeder en de gemalen cayennepeper in de mengkom.

STAP 3

Haal de bavette na +/- 1 uur uit de rook en snij deze in grove blokjes. Dit komt niet zo nauw, aangezien het vlees grotendeels uit elkaar zal vallen. Meng vervolgens de blokjes vlees in de mengkom met het kruidige bloemmengsel. Meng het goed door elkaar heen zodat al het vlees bedekt is.

STAP 4

Haal de cold smoke generator uit de BBQ en steek de BBQ aan met wat briketten en houtskool. Zodra dit heet is, mag de Dutch oven de BBQ in. Doe wat olijfolie of boter in de pan zodat dit alvast kan opwarmen.

Je kunt ervoor kiezen om de Dutch oven rechtstreeks op de gloeiende briketten te zetten of op je grillrooster. Zet je de Dutch oven rechtstreeks op de briketten, gebruik dan enkel briketten en gebruik er maar een paar. Briketten verbranden op een lagere temperatuur dan houtskool waardoor de kans kleiner is dat alles aanbrandt. Je kunt dan ook een paar briketten bovenop de deksel leggen voor hitte van bovenaf. Indien je liever je pan op het rooster zet met de hittebron wat verder eronder, heb je wat meer brandstof nodig. Zelf gebruiken we dan een mengsel van kolen en briketten. Uiteraard niet als je met een kamado werkt, dan gebruik je enkel houtskool. Je stookt de BBQ nu op tot een hete oven waar je je Dutch oven of BBQ pan inzet.

STAP 5

Zodra de Dutch oven op temperatuur is en de olie/boter goed heet is, mag het de bavette erin. Schroei het vlees rondom dicht tot het lichtbruin begint te zien. Voeg vervolgens de ui, knoflook en cayennepeper toe en fruit dit licht aan. Zodra de ui glazig wordt, blus je het geheel af met 1 flesje donker bier. Laat de alcohol even verdampen en voeg vervolgens de ingeblikte tomatenblokjes, de tomatenpuree, het water en het bouillonblokje toe. Roer het geheel goed door en laat het goed warm worden. Voeg vervolgens de paprika, het karwijzaad en de laurier toe, meng dit door het geheel en sluit de deksel.

STAP 6

Laat de goulash nu zo’n 2 uur prutellen. Schil ondertussen de aardappelen, snij ze in blokjes en voeg na de 2 uur toe. Laat de aardappels nog 45-60 minuten meekoken maar kijk vooral af en toe of de aardappelen al gaar zijn. Controleer ook af en toe of de pan niet te heet wordt en aan het aanbakken is. Als je ziet dat de goulash aan het inkoken en indikken is, kun je een tweede flesje donker bier toevoegen met eventueel nog wat water erbij. Blijft de goulash juist te dun, kun je de deksel er een tijdje af laten om in te laten koken.

STAP 7

Nadat de aardappels zo’n 45-60 minuten hebben meegekookt zouden ze gaar moeten zijn en is de goulash klaar om te eten. Verwijder de laurierbladen en proef of je de goulash al goed op smaak vindt. Voeg eventueel nog wat extra gerookt paprikapoeder toe of zout en peper.

BIER BBQ
Logo