Bij een warme zomerse BBQ-avond kan een flinke bak tzatziki haast niet ontbreken. De frisheid van de komkommer en de scherpe smaak van (veel) knoflook maken samen een van mijn favoriete bijgerechten. Er zijn erg veel variaties op het recept van tzatziki met allemaal een kleine of grotere eigen twist. Dit recept is gebaseerd op mijn moeders recept wat al mijn hele leven een succesnummer is!
Deze tzatziki is heerlijk op een Turks brood, bij shoarma en gyros of bij gebakken aardappelen maar ook gruwelijk lekker als vulling van een op de BBQ gepofte zoete aardappel. Voor die hard knoflook liefhebbers zoals ik is het natuurlijk ook lekker om zo op te lepelen
Over dit recept
Aantal personen:
4
Klaar in:
30 min.
Voorbereiding:
10 min.
Type:
Bijgerecht
Ingrediënten: voor 4 personen
- +/- 500gr. Griekse yoghurt
- 1 Komkommer
- 3 Flinke tenen knoflook
- Zout
- Olijfolie extra vierge +/- 2 EL
- Citroensap van ¼-1/2 citroen
- Verse dille 2 EL (gedroogde dille: 1 EL) of 2 EL verse peterselie als je dat lekkerder vindt
- Snufje vers gemalen peper
- Olijven ter garnering
Benodigdheden
- Bak of schaal
- Knoflookpers
- Rasp
- Vergiet en eventueel een schone theedoek of kaasdoek
Bereiding
STAP 1
Was de komkommer grondig, snij hem doormidden en verwijder de zaadlijsten. Rasp vervolgens de komkommer. Doe de komkommerrasp in een vergiet en strooi hier wat zout overheen. Het zout haalt zowel de smaak van de komkommer naar boven maar helpt ook bij het drogen van de komkommerrasp. Laat de geraspte komkommer zo’n 20 minuten staan om uit te lekken of knijp deze uit in een schone doek.
STAP 2
Zodra de komkommer voldoende is uitgelekt, doe je deze in een bak of schaal en voeg je de Griekse yoghurt toe totdat het een smeuïg geheel wordt. Bij één hele komkommer heb je ongeveer 500gr. nodig, maar dit kan iets meer of minder zijn.
STAP 3
Pers de knoflook uit boven het komkommer-yoghurtmengsel. Als je niet zoveel van knoflook houdt als ik, kun je beginnen met 2 tenen en later nog een teen toevoegen.
STAP 4
Voeg het citroensap, de dille of de peterselie, peper en olijfolie toe. Meng het geheel goed door en proef alvast een beetje. Als het wat flauw is kun je nog wat meer knoflook en een snufje zout toevoegen, maar pas op want de smaak zal langzaam sterker worden. Laat de tzatziki even staan om de smaken goed te laten trekken en garneer de tzatziki met een paar olijven of wat peterselie bij het serveren.