Bierstijlen
Met het constant stijgende aanbod van verschillende soorten bier, wordt het steeds lastiger om het bier te vinden dat het beste bij je smaak past. Om wegwijs te worden binnen de wondere en uitgebreide wereld van bier, is het wel zo handig om te weten waar al dat bier nou eigenlijk vandaan komt. Onze zytholoog (biergeleerde) neemt jullie in een vierluik mee door de geschiedenis van de bekendste verschillende bierstijlen.
Vergisting
Laten we beginnen met de 4 verschillende soorten vergisting. Verschillende bierstijlen hebben namelijk verschillende soorten vergisting. We zullen jullie de chemische en scheikundige uitleg besparen, maar vergisting is nodig voor het creëren van koolzuur en alcohol. Kort en simpel uitgelegd zet gist de vergistbare suikers, die vrijkomen tijdens het brouwproces, om in koolzuur en alcohol. Gist zorgt bovendien voor verschillende aroma’s en smaken. Verschillende soorten vergisting zorgen dus voor verschillende bierstijlen met een eigen smaakkarakter.
Deel 4: Gemengde gisting
Mengen
De laatste stijl die we gaan bespreken is de gemengde gisting. Dit wil zeggen dat bovengistende bieren gemengd worden met spontaan gistende bieren. Vaak gaat dit gepaard met het bewust infecteren van het bier door middel van een melkzuurbacterie. Deze bacterie zorgt voor een kenmerkende zurige smaak. Dit wordt uiteraard vakkundig gedaan zonder gezondheidsrisico.
Het toepassen van gemengde gisting wordt vooral nog gedaan in België. Daar worden de bovengistende bieren regelmatig geïnfecteerd. Deze bieren worden bewaard en gerijpt in grote houten vaten, ook wel foeders genoemd. Hierin krijgt de melkzuurbacterie genoeg zuurstof om zich verder ontwikkelen en zorgt de interactie tussen bier, hout en micro organismen ervoor dat de zurigheid verzacht wordt en een meer fruitige smaak ontstaat.
De bekendste bieren die zijn gebrouwen met gemengde gisting zijn de Vlaams Bruin of Vlaams Roodbruin bieren. In Duitsland heb je nog de Berliner Weisse en de Gose. Veel brouwerijen experimenten tegenwoordig met gemengde gisting, of het toevoegen van het melkzuur, maar komen vooralsnog niet in de buurt van de oorspronkelijke stijl en smaak.
Vlaams (Rood Oud )Bruin
Een oude Belgische bierstijl. Deze stijl ondergaat de bovenstaande handelingen. Net als bij de Geuze, is de Rood bruin een versnijding, ofwel vermenging, van jong en oud bier. Dit wordt gedaan om de zuurheid te verminderen en het bier wat milder van smaak te maken.
Een verfijnd bier, met een frisse, zurige afdronk en een erg complexe smaak. Deze bieren zitten vaak tussen de 5 en de 6 procent alcohol en zijn roodbruin van kleur. Het bekendste Vlaams bruine bier is de Rodenbach.
Berliner Weisse
Om de veel gemaakte fout te voorkomen, deze stijl heeft niks te maken met de Weizen die we allemaal kennen en al aan bod is gekomen in het artikel over bovengistende bieren
Deze stijl vindt zijn oorsprong in Berlijn en werd rond de 19de eeuw veel gedronken, waarna deze in de vergetelheid is geraakt. Tegenwoordig zie je steeds meer Berliner Weisse voorbijkomen op de markt omdat de consument en de brouwers de stijl weer hebben herontdekt. Het bier wordt, net als Weizen gemaakt met tarwe, waarna een melkzuurbacterie toegevoegd wordt. Qua alcoholpercentage liggen deze bieren vaak tussen de 3 en de 4 procent. Door de toevoeging van het melkzuur, heeft deze bierstijl een enigszins zurige smaak.
In Berlijn kun je deze stijl bestellen met de optie ‘Rot oder Gruun’. Dit betekend dat ze rode of groene siroop toevoegen aan het bier om deze minder zuur en toegankelijker te maken. Tegenwoordig zijn de craft Berliner Weisse vaak al gebrouwen met fruit en/of siropen erdoorheen.
Gose
De Gose vindt eveneens zijn oorsprong in Duitsland, vooral in de steden Leipzig en Goslar. Het schijnt dat de stijl vernoemd is naar de rivier Gose, omdat deze goede mineralen bevatte voor de kwaliteit van het bier. Dit water zorgde voor de ziltige smaak in het bier. Vroeger maakte men de Gose door middel van spontane gisting, tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van gemengde gisting.
Evenals de Berliner Weisse is de Gose een opleving aan het maken in de bierwereld. Een Gose is fris zurig met complexe smaken, en zit vaak tussen de 3 en de 5 procent alcohol.