Het BBQ arsenaal

Voor onze BBQ-avonturen gebruiken we een paar verschillende BBQ’s. Ons huidige BBQ arsenaal bestaat uit een klein tafelmodel smoker en twee zelfgebouwde BBQ’s: een oildrum BBQ genaamd Ghetto Grill en The BeerBarrelQ, de ultieme samensmelting van onze grote passies voor bier en BBQ.

Tafelsmoker

Hoewel deze kleine smoker van Gusta in eerste instantie weinig indrukwekkend oogt, heeft hij ons al een hoop plezier gebracht. Klein dat hij is, biedt hij in principe ruimte om voor 4 personen te grillen en te roken. De smoker heeft minstens twee jaar als de enige grill volstaan voor de kleine, simpele BBQ gelegenheden en we gebruiken hem soms nog steeds onderweg of op vakantie.

Niet lang nadat ik ben gaan samenwonen wilde ik graag meer werk maken van BBQ’en en ging ik op zoek naar een geschikte BBQ. Besluiteloos dat ik ben, kon ik maar niet kiezen tussen verschillende soorten BBQ’s waardoor ik uiteindelijk geen enkele BBQ had. Uiteindelijk liep ik deze tafelsmoker van Gusta tegen het lijf en besloot dat dit een prima tijdelijke oplossing was totdat ik had besloten wat voor BBQ het zou gaan worden. Tijdens een weekendje weg met mijn schoonfamilie hebben we de BBQ ingewijd en hebben er met 8 man van gegeten. Vraag me niet hoe al het eten erop heeft gepast, maar het is gelukt en het was nog een succes ook.

Gusta smoker

Behalve dat de smoker er naar mijn mening erg leuk uitziet, werkt hij ook nog eens heel fijn. Doordat je de luchttoevoer en –afvoer op 3 plekken kunt aanpassen, kun je de temperatuur redelijk stabiel houden en een prima rookcirculatie creëren. Uiteraard is het maar een kleine BBQ waardoor je geen urenlange low-and-slow bereidingen kunt uitvoeren. Met name voor kort roken en grillen is hij erg fijn. Een bijgeleverd tussenschot voor in de kolen maakt het makkelijk om een hete en koude zone te creëren waardoor je ondanks je beperkte grilloppervlak zowel direct als indirect kunt grillen.

Oil drum BBQ, aka: The Ghetto-grill

Hoe het allemaal begon

Op een van de vele eentonige dagen die de eerste lockdown van de coronacrisis rijk was, vertelde een vriend van me dat hij op zoek was naar een andere BBQ. Zelf had hij al enkele jaren een gas-BBQ staan maar nadat we samen op mijn smokertje hadden gegrilld, wilde hij toch een ‘echte’ BBQ die wat meer rooksmaak aan het vlees gaf. Toen we samen BBQ’s aan het vergelijken waren voor de beste koop, kwamen we tot de conclusie dat de meeste BBQ’s toch wel erg prijzig zijn. In onze ogen waren de meeste BBQ’s (kamado’s daargelaten) niet veel meer dan een ijzeren bak waar je hete kolen ingooit om er vervolgens eten boven te bereiden. Hoe simpel wil je het hebben? Waarom moet dat zo duur zijn? De combinatie van onze eigenwijze gierigheid en de nodige verveling door de coronamaatregelen, bracht ons al heel snel op het idee dat wij toch zelf ook wel een BBQ zouden moeten kunnen bouwen. Het idee voor ons eigen BBQ-bouwproject was geboren. Diezelfde dag nog stond mijn maat met een leeg olievat, dat hij ergens op de kop had getikt, voor mijn deur en dat weekend gingen we aan de slag. Na wat YouTube-research en redneck designs op bierviltjes hadden we een ontwerp waarna de bouw begon.

De bouw

De daaropvolgende weekenden waren we druk met ons bouwproject. Als eerste verwijderden we de oude verf. De kans was groot dat deze verf niet tegen de hitte zou kunnen en eraf zou klappen zodra de BBQ heet werd. Bovendien waren we van plan om de BBQ mat zwart te spuiten en voor het beste resultaat wilden we schilderen op het blanke staal in plaats van op de oude verf. Toen de oude verf eenmaal verwijderd was, hebben we alles opgemeten en de benodigde gaten geboord voor de scharnieren, het handvat, luchttoevoer en het bevestigen van de poten. Vervolgens hebben we de klep uitgeslepen en deze met scharnieren weer bevestigd waarna we de BBQ mat zwart hebben gespoten met hittebestendige verf. Nadat we ook het frame zwart gespoten hadden, hebben we het frame, het handvat en de luchttoevoerschuifjes bevestigd. Toen was het enkel nog een kwestie van de BBQ eens goed heet stoken om de verf in te bakken en uiteindelijk de grill erin te leggen. Vanwege de ruwe (lees: aftandse) afwerking noemen we onze oil drum liefkozend The Ghetto Grill.

Inwijding

De BBQ was klaar voor gebruik dus we hebben hem ingewijd met een partij overheerlijke 3-2-1 ribs. Wonderbaarlijk genoeg lukte het om de BBQ zo’n 6 uur lang op een redelijk constante temperatuur te houden. Vanwege het grote grilloppervlak van The Ghetto Grill is het geen enkel probleem om grote hoeveelheden te bereiden. Echter is het redelijk overkill om voor een paar hamburgers zo’n grote BBQ heet te stoken. We hadden dus behoefte aan een tussenmaatje tussen de tafel-smoker en de oversized Ghetto Grill.

Ribs ghettogrill

The BeerBarrelQ

Het vervolg

Het ombouwen van het olievat tot onze custom made Ghetto Grill, liep naadloos over in het volgende BBQ-bouwproject waarbij we onze grote liefdes voor bier en BBQ zouden samensmelten. Bij onze lokale stamkroeg kregen we een oude bierfust mee en daar gingen we mee aan de slag. Tijdens het ombouwen van het olievat hadden we al de nodige lessen geleerd over het bouwproces en de dingen die beter konden dus de ontwerpfase verliep wat sneller en efficiënter. In principe konden we grotendeels dezelfde stappen doorlopen waardoor de BeerBarrelQ een eitje leek. Echter is een bierfust gemaakt van vrij dik roestvrij staal wat het boren van gaten aanzienlijk moeilijker maakte, zeker met ons amateurgereedschap. Al met al is er dus de nodige tijd en moeite in gaan zitten, maar het resultaat mag er zijn! Hoewel het grilloppervlak een stuk kleiner is dan die van de Ghetto Grill, biedt de BeerBarrelQ voldoende ruimte om een paar mooie gerechten te maken. In het olievat paste precies de grootste openhaardgrill die ze bij de Hornbach verkochten maar voor de BeerBarrelQ moesten we er eentje op maat maken.

Vanwege het dikke RVS voelt de BBQ wat steviger aan dan de olievat-BBQ die van wat dunner staal is gemaakt. Bovendien zorgt het RVS ervoor dat de BBQ zelf niet gaat roesten waardoor kleine beschadigingen op de verf niet meteen gaan roesten als hij langer buitenstaat. Dit zien we op de Ghetto Grill wel hier en daar gebeuren, maar dat past er eigenlijk perfect bij. Mogelijk houdt het dikke RVS van de BeerBarrelQ iets langer zijn hitte vast, maar dat hebben we nog moeilijk kunnen vergelijken. Na wat kleine obstakels en experimenteren, hebben we afgelopen winter nog wat laatste dingen aangepast en nu is de BeerBarrelQ volop in gebruik!

BIER BBQ
Logo