Dit is hoe je een rookoven gebruikt

Eten roken in de rookoven

Naast onze BBQ’s hebben we een rookoven die we gebruiken om simpel en snel eten in te roken. Technisch gezien is het een zogeheten stovetop smoker aangezien het een gesloten doos is, die eventueel op een fornuis (stovetop in het Engels) gebruikt kan worden. In principe gebruiken we deze rookdoos enkel om warm in te roken. De stovetop smoker is dan ook ideaal voor het warm roken van bijvoorbeeld moten zalm of forelletjes. Daarnaast hebben we ook geëxperimenteerd met het roken van zout, peper en thee. Deze rookoven bestaat over het algemeen uit een afsluitbare ijzeren braadslee of bak met daarin een rooster en lekplaat. Afhankelijk van het type stovetop smoker heeft deze een schuifdeksel of een deksel die je met klemmen afsluit. Het afsluiten is van belang om zowel de hitte als de rook vast te houden.

Hoe gebruik je een rookdoos?

Afhankelijk van de bereidingstijd strooi je ongeveer 3-10 eetlepels rookmot op de bodem van de rookoven. Voor het roken van vis gebruiken we meestal beukenmot omdat het een houtsoort is die vrijwel overal voor te gebruiken is. Vooral bij vis brengt het een mooie gebalanceerde rooksmaak terwijl de smaak van de vis niet verloren gaat. Bovenop de mot leg je een lekplankje met daarop een rooster waar je het te roken product op legt. Tip: pak de lekplaat in met aluminiumfolie om jezelf wat schoonmaakwerk te besparen. Vet daarnaast het rooster goed in met wat (olijf)olie om te voorkomen dat je eten eraan aan blijft plakken.

Vervolgens plaats je rookdoos boven een hittebron. Dit kan in principe prima op een gasfornuis maar zelf doe ik dit het liefste buiten of in de schuur. Daarvoor gebruik ik een heel ouderwets gourmetstel met 2 bakjes waar brandgel in gaat. Dit is namelijk erg makkelijk te sturen qua temperatuur. Nadat je de rookdoos op de hittebron hebt gezet, laat je deze eerst nog even open staan. Pas wanneer je wat rookontwikkeling ziet ontstaan, sluit je de deksel, draai je het vuur een beetje lager en start je de timer. Afhankelijk van je product rook je langer of korter en op basis van de rooktijd gebruik je meer of minder rookmot. Voor een moot zalm kun je het beste een rooktijd van zo’n 15-18 minuten aanhouden afhankelijk van de dikte van je moot en je gewenste garing. Uiteraard kan dit afwijken als je een andere hittebron gebruikt dus experimenteer hier vooral zelf mee. Het is echter van groot belang dat je de deksel van de rookdoos niet tussentijds opent om te kijken hoe het ervoor staat! Laat de rookdoos zijn werk doen en open hem pas als je klaar bent. Zodra je de rookdoos hebt geopend, verdwijnt onmiddellijk alle hitte en rook waardoor het lang duurt voordat je zowel rook als hitte weer op peil hebt. Daardoor wordt het erg lastig om nog te timen hoe lang je wilt roken.

Rookoven Deluxe
Merk: KitchenBasics
€39,95
op voorraad
Bol.com

Houd er rekening mee dat alleen vis voldoende gegaard wordt door op deze manier warm te roken. Het warm roken van vlees is niet heet genoeg om het vlees veilig te kunnen eten. Zorg er dus voor dat je het vlees na het roken nog even verhit tot de gewenste kerntemperatuur om het veilig te kunnen eten. Hoewel je vlees ook low-and-slow kunt garen, is het niet aan te raden om dat in een rookdoos te doen aangezien de rooksmaak dan te overheersend zal worden.

BIER BBQ
Logo